Recensione in catalano di Miquel Gascon per Voltar i Voltar

20 febbraio 2018

DESAPARECIDOS#43

Un canvi de plans d’últim moment, ens va permetre diumenge anar fins a La Vilella per veure aquest espectacle de la companyia italiana Instabili Vaganti, que ha ofert quatre representacions en aquesta sala.

DESAPARECIDOS #43 vol donar veu al dramàtic esdeveniment sobre els 43 estudiants de Ayotzinapa desapareguts en Iguala, a Mèxic el 26 de setembre del 2014. Ho fan partint de la pròpia recerca i experiència de treball en Mèxic, Uruguai i Argentina i els testimoniatges i experiències dels estudiants i artistes involucrats en la fase mexicana del projecte internacional MEGALOPOLIS creat i dirigit per la pròpia companyia (Es tracta d’un projecte experimental que investiga la creació en la era global).
Curiosament el mateix diumenge al matí quan anem a comprar el diari ARA, veiem un article força extens que parla sobre aquest tema, la desaparició d’una mitja de 14 persones diàries a Mèxic. Si ho voleu llegir podeu clicar en aquest ENLLAÇ.

DESAPARECIDOS #43 es tracta d’una performance amb dramatúrgia formada per paraules, acció física, cançons, peces de roba i fotografies. Una acció de protesta que vol treure a la llum la realitat de les desaparicions que dia a dia tenen lloc a Mèxic i altres països d’Amèrica Llatina. Una desaparició cada dues hores és quelcom mes que una dada, és una constatació de la nostra fragilitat i la nostra incapacitat de reacció davant d’aquests fets.
Una obra que exalta la llibertat d’opinió, d’expressió, de pensament, llibertats retallades arreu del món i, cada cop més, a casa nostra.
Una proposta artística que vol demostrar que la globalització i les xarxes socials han de servir també per sensibilitzar l’opinió publica, per obligar a mirar allò que no volem veure, per forçar la investigació dels delictes, per reclamar justícia.

Tot plegat per donar sentit a la frase “Nos quisieron enterrar, pero no sabian que eramos semillas“.
L’espectacle rep el patrocini de Amnesty International Itàlia per la capacitat d’expressar de manera significativa la cruesa d’un drama mexicà que ha estremit el món sencer, involucrant al públic present en una única afirmació en cor: “No estem tots, ens falten 43!”
Instabili Vaganti va ser fundada en 2004 per la directora i actriu Anna Daura Dorno, que també dirigeix i interpreta aquesta peça, i per l’actor Nicola Pianzola. La companyia es caracteritza pel treball de recerca i experimentació del teatre físic i per la internacionalització dels seus projectes,
DESAPARECIDOS #43, amb dramatúrgia d’Anna Dorno i Nicola Planzola, ha estat interpretat per ells dos i Armida Pieretti. Una performance que ens ha fet posar la pell de gallina. Una posada en escena forta i culpabilitzadora. Un cara a cara amb una realitat que, sovint, preferim no veure.